Utvecklat egen programvara

För att kunna arbeta med projektet på ett effektivt och överskådligt sätt har vi tagit fram ett eget program med en digital karta över området och där vi kan se varje aktuell belysningspunkt, som vi gett ett unikt nummer, vad som är gjort, anmärkningar etc.

Fem etapper

Det här är ett stort projekt, faktiskt vårt största någonsin, som sträcker sig över lång tid och därför var det viktigt att först göra upp en tidsplan. I denna har vi delat upp projektet i fem etapper, där vi räknat med att hålla på under alla årets månader förutom de värsta vintermånaderna, januari och februari.

Tidaholms Energi ville ha sänkt ljusnivå under nattetid för att ytterligare minska energiförbrukningen. Med hjälp av den inbyggda funktionen AN (Active Night) anpassar sig armaturerna efter ett astrour eller ljusrelä och dimrar efter förprogrammerade värden. Detta ger cirka 30 procent ytterligare energibesparing per år jämfört med om armaturen lyser max utan nattsänkning.

Två till tre man från EJ:s El arbetar konstant med projektet och vi har även investerat i en egen liftbil. Dessutom samarbetar vi med lokala underentreprenörer då det gäller grävare, hantering av avfall, avspärrningar och TMA-bil.

Utvecklat egen programvara

För att kunna arbeta med projektet på ett effektivt och överskådligt sätt har vi tagit fram ett eget program med en digital karta över området och där vi kan se varje aktuell belysningspunkt, som vi gett ett unikt nummer, vad som är gjort, anmärkningar etc. Här kan vi göra egenkontroll och de ansvariga på TEAB kan också i realtid se status på varje stolpe i området. Det här programmet är jätteviktigt hjälpmedel för oss och utan det hade det blivit ett väldigt jobb med att hålla koll. Nu har vi ett bra verktyg under projektets gång och även framledes då det gäller garantier på det vi installerat. Det gäller att kunna rationalisera arbetet, speciellt när det gäller så här många enheter.

Positionsmärker alla kartoner

Det är totalt ett tiotal olika modeller av armaturen Motion Street, beroende på typ av väg samt stolphöjd.

Det är ett levande projekt och Trafikverket ställer höga krav, då de löpande ska ha in ljusberäkningar för de vägar som de ansvarar för. Så det gäller att vi har framförhållning. Vi skickar förutsättningarna till Fredrik Pettersson och han gör ljusberäkningar som vi sen vidarebefordrar till Trafikverket. Det arbetet flyter på mycket bra och detsamma gäller leveranserna, som kommer i tid. Hittills har vi bytt cirka 1000 armaturer. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Elektroskandia, som varit med oss hela vägen och lagt ned mycket tid på projektet.

Media: Elektroskandia